Producten
Aanmelden
Voor bestaande en nieuwe klanten.
Informatie
Tips en advies Tips en advies

Tips en advies

Een open haard of houtkachel is de basis van een heerlijk winteravondje. Om te zorgen dat u optimaal geniet van uw haard of kachel, is het van groot belang dat u met het juiste hout stookt. Haardhout.com geeft tips over onder andere het stoken en opslaan van hout. Met deze tips heeft u meer plezier van uw haard of kachel.
 

Hard- en zachthout

Hard- en zachthout zijn beiden geschikt voor de open haard. Het voordeel van hardhout is dat het mooiere vlammen geeft. Daarnaast blijven de kolen langer gloeien. Dit resulteert in meer sfeer en langer stookplezier. Lichte houtsoorten branden wat sneller op. Daarnaast geeft het meer warmte af in een kortere tijd.


Soorten haardhout

Haardhout.com levert diverse soorten haardhout, waaronder berkenhout, essenhout, eikenhout en beukenhout. De energiewaardes van de diverse soorten hout zijn nagenoeg gelijk. Houtsoorten met veel hars, zoals dennen, branden erg goed. Het nadeel hiervan is dat de hars zorgt voor een snellere vervuiling van het rookkanaal. Hierdoor is er meer kans op schoorsteenbranden. 
Hout met verontreinigingen zoals lak of verf en geimpregneerd hout, kunt u het beste vermijden. Dit hout geeft veel vervuiling, giftige gassen en veel roet. Ook in zogenaamde allesbranders levert dit veel vervuiling op. Het advies daarom om met schoon hout te stoken.

 
Droog hout dient droog te zijn

Belangrijk is dat Haardhout droog is. Hoe droog hout is, wordt aangegeven door het percentage vocht dat in het hout zit. Goed haardhout heeft een vochtigheidsgehalte dat onder de 20% ligt.
Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgehalte van ongeveer 50%. Na een jaar drogen is dit vochtgehalte gedaald tot zo'n 28% en na 2-3 jaar drogen tot 20%. De energiewaarde hiervan ligt op ongeveer 4,2 kWh/kg. Deze waarde neemt fors af bij vochtig hout.

De droogtijd is afhankelijk van het soort hout. Houtsoorten met veel tannines (zoals eikenhout) moeten langer drogen om deze tannines uit het hout te krijgen. Houd hier rekening mee.


Wat gebeurt er bij vochtig hout?

Stoken met vochtig hout levert een sissend vuur met grote rookontwikkeling op, wat op z'n beurt weer zorgt voor vervuiling van uw rookkanaal. Daarnaast valt het niet mee om een vuur - met vochtig hout - aan de gang te houden. De kolen gloeien nauwelijks en er moet steeds hout toegevoegd worden. Ook het vlammenspel bij vochtig hout is minimaal. Kortom, met vochtig hout heeft u minder stookplezier.


Haardhout.com levert ovengedroogd haardhout

Ovengedroogd haardhout wordt gedurende zeven dagen in een zogenaamde 'kiln-dry' oven geplaatst. In deze oven wordt het gekloofde hout met hete lucht van ongeveer 85°C doorgeblazen. Deze manier van drogen levert openhaardhout met een vochtigheidsgehalte van maximaal 20% op. Dit is vergelijkbaar met het resultaat van ongeveer 2-3 jaar natuurlijk drogen. Een bijkomend voordeel is dat het hout er nog vers uitziet en z'n karakteristieke geur behouden heeft.
Ons standaard gedroogd hout is minimaal 9 maanden natuurlijk gedroogd en stookklaar. Als u uw voorraad in het voorjaar aanvult, bent u verzekerd van optimaal gedroogd hout.

 Hout opslaan

Voor optimaal stookplezier moet hout droog worden opgeslagen. Belangrijk is om rekening te houden met de volgende punten:

 • zorg dat het hout beschut is voor regen.
 • zorg dat het hout vrij van de grond ligt, zodat vochtoptrek voorkomen wordt (laat bijvoorbeeld de pallet eronder zitten of plaats latjes).
 • zorg dat de wind vrij toegang tot het hout heeft, zodat het verder kan drogen.
Raadzaam is om het hout in een houtopslag of onder een afdak te plaatsen. In een schuur of garage droogt het hout niet en zal er snel schimmel ontstaan. Ovengedroogd hout heeft deze nadelen overigens niet. Doordat het hout al droog is, is de kans op schimmelvorming minimaal. 

Haardhout.com levert tevens diverse houtopslagen. Neem hiervoor een kijkje op de productenpagina.

Ga verder
Reviews
Net een bestelling telefonisch gedaan, omdat via de site de betaling niet lukte. Werd keurig geholpen en geadviseerd. Over anderhalve dag het hout hopelijk in h
Uw voordeel
 • Gratis geleverd in Nederland
 • 28.000 tevreden klanten
 • Achteraf betalen mogelijk
 • Optie: zaterdag levering
 • Optie: kooiaap levering
 • Het hele jaar voorraad
 • Alle kennis
 • Persoonlijk contact
Development and design by MARK-APP